Vår miljöpolicy
Textil- och modeindustrins miljöpåverkan
Textil och modeindustrin är en resursintensiv och förorenande bransch. Stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier används för att producera textil. Dessa resurser syns oftast inte i den slutgiltiga produkten som når konsumenten, men de medför alla en miljö- och klimatpåverkan på vår planet.
Klimatpåverkan vid svensk klädkonsumtion:
- Den största klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion, över 80 procent, sker i produktionsledet.
- Miljöpåverkan sker vid:
- Produktionen av fibrer
- Tillverkning och behandling av material och produkt
- Transport och försäljning
- Användningsledet (inköp, tvätt, skötsel och slutligen avfallshantering)
Att producera ett kilo ny textil ger upphov till:
-
Växthusgasutsläpp:
Mellan 10–40 kilo koldioxidekvivalenter beroende på energislag och material. -
Vattenåtgång:
Mellan 5 000–30 000 liter beroende på fiber och produktionsmetod. Det här är problematiskt eftersom textiltillverkningen till stor del sker i länder där det redan råder vattenbrist. -
Kemikalieåtgång:
Kan variera mellan 1–6,9 kilo kemikalier per kilo producerad textil. Kemikalier används i alla led av textiltillverkningen – vid odling, färgning och beredning av textilier – och orsakar utsläpp till luft och vatten. I vissa fall kan farliga kemikalier finnas kvar i slutprodukten som når konsumenten.
Användningsfasen:
Användningsfasen är näst efter produktionen den fas i livscykeln som påverkar miljön mest. Den negativa påverkan sker då främst vid inköp, eftersom man ofta tar bilen till butiken för att handla kläder. Att transportera ett enda plagg i en bil innebär att den procentuella påverkan från plagget blir stor. Miljöpåverkan sker även vid tvätt och torkning, som är både energi- och vattenkrävande samt kräver kemikalier i form av tvättmedel. Dessutom leder tvätt och tork till utsläpp av textilfibrer, mikroplaster och ämnen från textilernas behandling via avloppsvattnet.
Vårt mål
På Re-tail arbetar vi för att ge gamla kläder ett nytt liv. Genom att enbart sälja begagnade kläder hjälper vi till att minska avfall och den onödiga produktionen av nya plagg. Vi tar ansvar för miljön genom att endast sälja kläder på kommission samt att köpa in begagnade kläder. Denna policy visar hur vi strävar mot en mer miljövänlig planet.
Våra principer
-
Följa miljöregler
Re-tail följer alla miljölagar och regler som gäller för vår verksamhet, inklusive miljöbalken – Sveriges viktigaste miljölagstiftning. Vi hanterar avfall, energi och resurser på ett sätt som uppfyller lagens krav och samtidigt skyddar miljön. -
Återvinning först
På Re-tail älskar vi att ge våra kläder ett nytt liv! Genom att vi säljer begagnade varor hjälper vi varje klädesplagg att hitta en ny ägare, istället för att bli slängd. Det är vårt sätt att minska nyproduktionen av kläder och samtidigt ta hand om naturens resurser.- Vi använder begagnad butiksinredning (bord, bänkar, stolar, mm) samt kassadisk och displaybord av återvunnet virke.
- Återvunna tidningar fungerar som inslagningspapper i vår inslagningsdisk.
- Vi återvinner eventuella kartonger som de begagnade kläderna ibland kommer i, och använder dem för att skicka varor till kunder.
- Vid inlämning av kläder sparar vi påsar och återanvänder dem när kunder hämtar sina kläder.
- Våra presentkort är av återvunnen plast och vi uppmanar kunder att informera mottagaren om möjligheten att fylla på och ge bort dem vidare.
- Vi fokuserar på att göra skillnad utifrån FN:s Globala mål 12 – Hållbar konsumtion & produktion.
-
Mindre resursanvändning
På Re-tail vill vi göra vår del för miljön genom att spara energi och vatten i vår butik. Detta är extra viktigt eftersom vi bedriver butik på Gotland, där det råder brist på dricksvatten. Vi jobbar ständigt med att hitta nya och smartare sätt för att bli mer miljövänliga. Hållbarhet handlar för oss om att göra små men viktiga val varje dag – både genom oss själva och tillsammans med våra kunder. -
Minska avfall
På Re-tail bryr vi oss verkligen om våra produkter och vill ge dem ett nytt liv. Om en vara inte hittar ett nytt hem och ägaren inte vill ha tillbaka den, skänker vi den till Röda Korset här i Visby. Vi vill att inget slängs i onödan – varje produkt har ett värde och vi bidrar tillsammans med våra kunder till en värld med mindre avfall. -
Hållbara samarbeten
Vi värderar våra relationer med de kunder som väljer att sälja sina varor hos oss. Varje försäljning ses som ett samarbete, och vi välkomnar de som delar vårt miljöengagemang. Genom att arbeta med leverantörer och kunder som delar vår passion för hållbarhet, skapar vi en grönare verksamhet.- Vi arbetar endast med secondhandleverantörer när vi köper in kläder.
-
Medvetenhet och utbildning
På Re-tail brinner vi för att göra hållbarhet till en självklar del av vår vardag – och våra kunders.- Vi lägger stor vikt vid att vårt team är kunnigt och engagerat i hållbara val.
- Nyanställda informeras om hur vi arbetar med återvinning, och en informationsbroschyr tas fram för att sprida kunskap.
- Varje produkt hos oss är unik, vilket vi kommunicerar till våra kunder för att visa värdet i begagnade varor.
- Medarbetare utbildas i klimatpåverkan och hållbart arbete, inklusive hur vi varulägger secondhandkläder för att skapa inspirerande miljöer.
- Re-tail erbjuder även arbetsträning för personer som behöver komma ut i arbetslivet, såsom hemmasittare eller människor med funktionsvariationer. Detta initiativ ska starta efter våra första tre månader då vi själva har kommit in mer i verksamheten.